
Kamer 8
Stigma
Theatervoorstelling
10 & 11 september 2022
De ‘minidocumentaire op toneel’ Stigma vertelde de verhalen van zeven hoofdpersonages: wat gaat er in hun hoofden om en welke stigma’s komen zij tegen in zichzelf en in de maatschappij? Het stuk is gebaseerd op interviews met mensen met een psychische kwetsbaarheid en hulpverleners en op de eigen ervaringen van de spelers van Kamer 8.
Talent zit in iedereen: over Kamer 8
Kamer 8 is een productiehuis voor totaaltheater uit Nijmegen. Ze combineren tekst, geluid, videokunst, (live-)muziek, beweging, mode, beeldende kunst en vormgeving en onderzoeken universele levensthema’s waarbij mensen (vaak onbewust) vastzitten in een bepaald denkkader of een gewoonte. Vanuit een absurdistische grondtoon brengen ze deze thema’s aan de oppervlakte en zetten ze in een ander licht. De verschillende perspectieven en de combinatie van kunstvormen zorgen voor een effect dat ontregelend, schurend en vervreemdend kan werken. Hun doel is het publiek een ervaring bieden die je raakt op verschillende (gevoels-)lagen, waardoor ruimte wordt gecreëerd voor opnieuw kijken, bewustwording en ontwikkeling. Met hun creaties wil Kamer 8 bijdragen aan een bewuste, oordeelloze en inclusieve wereld. Zo bieden ze ruimte voor mensen met een psychische kwetsbaarheid of een afstand tot de arbeidsmarkt.
Stigma’s in de GGZ
De theatervoorstelling Stigma was humoristisch, ontroerend en pijnlijk tegelijkertijd. Het liet het publiek opnieuw kijken naar psychische kwetsbaarheid. Zo leefden we mee met de cliënten van de dagbesteding, de worstelingen met verschillende stoornissen en (het gevecht met) de maatstaven van de maatschappij. In beeld kwamen begeleiders met de beste bedoelingen voor hun cliënten. En toch vonden zij elkaar niet helemaal, en soms zelfs helemaal niet. Op de vloer en achter de schermen van deze voorstelling participeerden mensen met een psychische kwetsbaarheid.
Foto’s: Minco den Heyer (fotostudio RIBW Nijmegen & Rivierenland).





